Søk
Close this search box.

Hvordan unngå gaveshopping på lille julaften

IPMA Young Crew |

År etter år så fylles kjøpesentrene av maniske julegavehandlere som er sent ute med julegavene de vil gi til sine nære og kjære. Og hvert år så lover vi oss selv at “neste år, ja da skal jeg starte tidligere”. Men akkurat som de fleste nyttårsforsetter blir det med tanken der og da.

Skrevet av Mads Aasen,

styremedlem i Young Crew

Siden julegavehandling faktisk kan ansees for å være et prosjekt, vil jeg i denne artikkelen gi deg noen nyttige tips fra prosjektledelse, som kan hjelpe til å få handlingen til å bli mindre stressende og gjennomføres i god tid før juleribba serveres.

Forberedelser

Dette høres ganske banalt og selvfølgelig ut, men de færreste gjør det på en slik måte at det faktisk blir gjennomførbart. Så før du starter å dra kortet ditt, bør du sette av tid til å forberede deg. Det første du bør tenke over er HVEM du planlegger å gi gaver til og hvor stort BUDSJETT du har. Hvis du har et fast budsjett kan det også være lurt å starte sparing av penger tidligere på året, slik at du ikke trenger å bruke opp hele lønna di rett før jul.

Når du har avgjort hvem du ønsker å gi gaver til og hvor mye du er villig til å bruke anbefaler jeg å lage et enkelt regneark. Her lister du opp alle du ønsker å gi gave til og noterer hva budsjettgrensen din er.

Her kan du enkelt lage en formel som summerer opp totalen for alle gavene under priskollonen slik at du kan følge med hvordan du står i forhold til budsjettet ditt.

Planlegg gavene

Dette er for veldig mange en vanskelig oppgave. De fleste klarer å finne gaver til nærmeste familie eller venner, men så stopper idéene opp. Et godt tips kan være bruke en app for notater på telefonen, hvor du skriver ned idéer du fanger opp i løpet av året. Ofte hører vi noen si “åh den der var fin” eller “skulle ønske jeg kunne…”. Istedenfor å la det gå i glemmeboka, så skriv det i huskeboka, så du kan ta dette frem igjen når du skal starte gave handlingen. Dette fungerer også veldig fint for bursdagsgaver!

Personlig er jeg veldig tilhenger av å gi opplevelser til mine nærmeste. Gjerne noe de kan gjøre med andre. Da har du en fin mulighet til å skape nye øyeblikk for de du er glad i, samtidig som de kan gjøre noe de ikke har gjort før. Dette kan være alt fra hundekjøring, vinsmaking, matkurs, overnattinger, osv.

Et lite tankekors er også at julegavehandlingen er en gyllen mulighet til å støtte det lokale næringslivet der du bor. Ikke at det er noe feil å bestille på nett eller de store kjedene, men flere setter veldig stor pris på kortreiste gaver fra unike steder i landet.

Innkjøp av julegaver

Er du som mange andre, så er det ikke mange dagene til julaften når du er på dette stadiet. Skal du unngå førjulsstresset og fulle kjøpesentre vil jeg anbefale deg å starte allerede i november eller tidlig desember med dette. Finner du fine ting i løpet av året så hvorfor ikke kjøpe det med en gang? Og kanskje du har noen fine gjenstander du selv ikke trenger som noen andre kunne hatt glede av? Det er både økonomisk og miljøvennlig å gi bort det du selv ikke trenger lenger til noen andre.

Når selve handlingen skal starte vil jeg anbefale at du faktisk setter av en eller flere kvelder/dager om nødvendig til å få kjøpt inn ALLE gavene snarest mulig. Har du først bestemt deg til hvem, hvor og hva som skal kjøpes er det godt å få dette unnagjort. Starter du med å prokrastinere noe av innkjøpet kommer julaften fortere enn du aner, og da står du plutselig på kjøpesenteret lille julaften stresset og fortvilet over at du ikke gjorde det tidligere.

Pakke inn gaver

Her er mitt beste tips å be om å få det gjort samtidig som du kjøper gaven. De fleste butikker gjør gjerne dette med glede, men neppe om du kommer på lille julaften hvor det ofte er lange køer. For de andre gavene er mitt råd det samme som slagordet til Nike; Just Do It!

Når gavene er pakket inn, anbefaler jeg å sortere dem i store poser eller esker etter hva som skal leveres på ulike steder. Grupper dem inn i f.eks. “julefeiring” (de du er med på julekvelden), leveres, sendes og hentes. Skal du sende noen julegaver med posten så gjelder også slagordet til Nike. Gaver som skal leveres kan du vurdere å levere noe nærmere jul hvis du vet at du har tid til det. Det å skulle levere gaver er også en fin mulighet til samtidig å besøke venner og familie en liten stund når du først er der. Tenk hvor mye hyggeligere førjulsstemning det blir når du er ferdig med gavene flere uker før julekvelden og kan bruke tiden til å være sosial med dine nære og kjære!

Da håper jeg du har fått noen nyttige tips til årets julegaver og at du kan senke skuldrene i god tid før lille julaften og nyte julen med dine nære og kjære.

God jul!

Picture of Cecilie Angell Ljostad

Cecilie Angell Ljostad

Denne siden benytter cookies forbedre brukeropplevelse og sikkerhet. Les personvernerklæringen

Kontaktskjema

Fyll inn kontaktskjema, så vil vi kontakte deg. Du kan eventuelt kontakte oss på mail: post@prosjektledelse.org

Takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!