Søk
Close this search box.

Kan hvem som helst lede et prosjekt?

Kan hvem som helst lede et prosjekt?

IPMA Young Crew |

Vi har skrevet tidligere om litt rundt hva som kreves av en prosjektleder. Men hvor går grensen? Kan en som jobber med hjemmeprosjekter også lede prosjekter på jobb? Kan en som aldri har jobbet med prosjekter bli satt til å være prosjektleder?

Og hva skjer med ansatte som har bakgrunn i et fag, som får nye arbeidsoppgaver med å lede et prosjekt på jobb?

Skrevet av Anna Torwick, styremedlem i Young Crew

Skrevet av Anna Torwick,

styremedlem i Young Crew

Nedenfor tenkte jeg å skrive om skillelinjene mellom hva man kan styre til en viss grad uten offisielle kvalifikasjoner, hva som kan læres gjennom erfaring og hva man kan styre med hjelp av enkle verktøy.

Før vi går videre så tenkte jeg å definere hva et prosjekt er. Det finnes mange definisjoner, men hovedregelen (fra PMI) er at et prosjekt er unikt og midlertidig med definert start og sluttdato, og derfor også definert omfang (ofte nevnt som scope) og ressurser. Dette betyr da at et prosjekt ikke er vanlig drift i en bedrift, men at et prosjekt kan for eksempel være å implementere en ny rutine eller en ny programvare. Og på et tidspunkt kan dette prosjektet slutte, og da blir det levert til driftsdelen av en bedrift. Andre eksempler på prosjekter i forskjellige skalaer er: å bygge en ny bru, utvikle en ny app eller NASAs eksempel på et veldig bra definert prosjektmål og omfang: å bringe den første mannen på månen.

Så hva er da prosjektledelse? Hva kreves av en person for å lede prosjekter? Man kan begynne med å tenke på at en god prosjektleder er avhengig av et godt team for å gjennomføre prosjekter. Men hva kreves av henne/han? I følge PMI så er prosjektledelse: «anvendelse av kunnskap, ferdigheter, verktøy og teknikker til prosjektaktiviteter for å oppfylle prosjektets krav». Dette er da den personlige kompetansen som en prosjektleder må ha, både de tekniske prosjektleder verktøyene men også de sosiale verktøyene. Ofte kalt the techno- and socialcultural dimension of project management.

The-Technical-and-Sociocultural-Dimensions-of-the-Project-Management-Process-Source

Dette betyr da at for å være god i prosjektledelse så er det ganske mange brikker som må være på plass. De kunne for eksempel aldri ha satt en vanlig person som leder en stor gruppe uten prosjektledelseskvalifikasjoner og tekniske kvalifikasjoner til å bringe den første mannen på månen. Derfor, så kan man til en viss grad lede prosjekter selv, men hvis man blir satt til å styre et prosjekt på jobb og man aldri har vært bort i prosjektledelse før, så kan det være veldig nyttig å sette seg videre inn i hva prosjektledelse innebærer, og hvordan man kan lede prosjekter til et suksessfullt prosjekt. Slik kompetanse med for eksempel offisielle kvalifikasjoner kan også styrke kompetansen til enkeltpersoner, styrke kompetansenivået innad i bedriften og øke sjansen for at bedriften lykkes i sin prosjektportefølje, og dermed kanskje også øke verdien til bedriften.

Prosjektlederdagene 2021

Gitt det ovenfor så har NFP sett et stort behov for å styrke kompetansen innen prosjektledelse i små og store bedrifter. Vi inviterer dere til å delta på Prosjektlederdagene digitalt, 28. og 29. januar 2021.

Dette er et kurs som er spesielt tilpasset deg som jobber med prosjekter i små og mellomstore bedrifter, i frivillige organisasjoner, eller som ikke er prosjektleder på heltid. To dagers vaksinasjonsprogram for alle som er prosjektleder, men utdannet som noe helt annet!

Kurset fokuserer på: Hvordan gjøre det beste ut av en prosjektlederrolle, hva er nøkkelen til suksess og hvordan går man frem for å forankre, planlegge, gjennomføre og evaluere, prosjektet?

Disse spørsmålene blir belyst gjennom presentasjon av metoder og gode råd, og løsning av praktiske oppgaver.

Meld deg på innen 5. januar og få tilsendt en helt ny bok om prosjektarbeid, tilpasset små prosjekter, helt gratis!

Picture of Cecilie Angell Ljostad

Cecilie Angell Ljostad

Denne siden benytter cookies forbedre brukeropplevelse og sikkerhet. Les personvernerklæringen

Kontaktskjema

Fyll inn kontaktskjema, så vil vi kontakte deg. Du kan eventuelt kontakte oss på mail: post@prosjektledelse.org

Takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!