Hvordan faktisk fullføre nyttårsforsettene dine?

IPMA Young Crew |

Mange av oss er glade i nyttårsforsetter for det nye året. Ofte gjør man dette for å bli kvitt gamle vaner, lage seg nye utfordringer eller for å bli en bedre versjon av seg selv. Mange gjør dette år etter år uten å egentlig klare å gjennomføre det så fort det nye året er i full gang. Hvordan kan man lage seg nyttårsforsett som faktisk blir gjennomført?

Skrevet av Charlotte Danielsen,

styremedlem i Young Crew

Nyttårsforsettet til mange går ofte ut på ting som man tenker gjør en til en bedre versjon av seg selv, som for eksempel å begynne å trene, spise sunnere og å være mer sosial. Her er noen tips til deg som ønsker å fullføre målene som er satt ved nyttår! 

Vær realistisk når du lager nyttårsforsett. For å lage et realistisk nyttårsforsett som kan gjennomføres må man ikke gape over mer enn man klarer. Ikke ha for ambisiøse mål. Istedenfor å si at man skal slutte å spise godteri, start med å begrense det til helgen. Det samme gjelder for trening. Bli heller enig med deg selv at du skal starte med å trene 1-2 ganger i uken, selv om man helst skulle klart 5 ganger i uken med en gang. Problemet med for ambisiøse mål, er at man ikke orker mer enn noen dager før hverdagen blir for hektisk og andre ting blir høyere prioritert. Starter man smått, er det større sannsynlighet for at man klarer å gjennomføre og får mestringsfølelse. Mestringsfølelse er den beste motivasjonen til å fortsette. Start derfor smått og øk ambisjonene etterhvert. 

Lag deg mål som du selv har valgt. Disse målene er det du som skal gjennomføre, og derfor må du virkelig ville det. Det er typisk at man blir påvirket av andre, og gjerne skulle vært like flink som de. Dessverre funker ikke viljen din sånn. For at nyttårsforsettet skal være gjennomførbart, må du virkelig ville det uavhengig av hva andre vil du skal gjøre. Gjør det for deg selv! Ellers klarer man ikke å følge målene i mer enn kort tid, før alt annet blir høyere prioritert.

Lag en plan. Innenfor prosjektledelse er vi veldig glade i planer og kalendere, og med god grunn! Hvis du lager deg en plan er det lettere å få oversikt over lengre tid, og vanskeligere å finne unnskyldninger til å ikke gjennomføre. Skriv nøyaktig dag og til og med tidspunkt for når du skal trene du skal trene, lage en sunn middag eller møte en venn. Uansett hva målet ditt er, skriv det ned i en plan. Gjør det gjerne med tidsrom på en måned så det er enkelt å følge opp. En plan gjør at det er lettere å fortsette når du kommer i en situasjon med gamle tankemønstre. Det gjør også at man blir mer motivert til å fortsette når man ser hva man får til. 

Vær konkret. Vær så konkret og nøyaktig som mulig i planen eller kalenderen. Hvis nyttårsforsettet er at du ønsker å trene, skriv nøyaktig hvilken økt du ønsker å ta, hvor ofte og enda bedre, skriv ned nøyaktige dager i kalenderen. Om målet er å spise sunnere i det nye året, må man presisere. For eksempel, du ønsker å spise grønnsaker hver dag, eller fisk to dager i uken. Skriv så konkret som mulig i kalenderen så du kan planlegge. Jo mer konkret, jo lettere er det å gjennomføre og jo vanskeligere er det å hoppe av. 

Endring tar tid. Sist men ikke minst, er det viktig å huske at det tar tid å endre gamle vaner. Det er derfor viktig å følge stegene ovenfor for å ikke bli for ivrig og gi opp før man har kommet ordentlig i gang. Husk også at nyttårsforsett skal være gøy og ikke tvang. Så lenge man husker det, er det absolutt mulig å gjennomføre nyttårsforsettet ditt. 

Lykke til!

Picture of Cecilie Angell Ljostad

Cecilie Angell Ljostad

Denne siden benytter cookies forbedre brukeropplevelse og sikkerhet. Les personvernerklæringen

Kontaktskjema

Fyll inn kontaktskjema, så vil vi kontakte deg. Du kan eventuelt kontakte oss på mail: post@prosjektledelse.org

Takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!