Faget prosjektledelse kan være utfordrende å mestre i seg selv, og det er uendelig med teorier og fremgangsmåter man kan benytte. Som om ikke dette skulle vært nok, finnes det en jungel av myter og utdatert informasjon som fortsatt sitter igjen og er med på å skape forvirring.
En av disse dreier seg om prosjektplanen – du skal holde deg til planen for enhver pris. En stor del av prosjektledelse dreier seg om planlegging og planer, og det meste av teorien er raskt ute med å understreke viktigheten av dette. Det samme gjelder på nettet, et kjapt Google søk og vi finner uendelig med artikler og sider med “hvordan lage en god prosjektplan”, “ingen plan, ingen prosjektkontroll”, “slik lager du en enkel prosjektplan”, and the list goes on…
Og ja, det stemmer at prosjektplanen er viktig når det kommer til prosjektledelse.
For hva er egentlig en prosjektplan?
En prosjektplan fungerer som en oversikt over prosjektets gang. Den skal inneholde hvilke aktiviteter som skal gjennomføres for å nå prosjektets mål, sammen med en oversikt over estimering av gjennomføringstid, ressursbehov og planlagte kostnader, gjerne også en usikkerhet- og mulighetsanalyse. Prosjektplanen blir brukt av prosjektlederen og de involverte for å kartlegge og tydeliggjøre prosjektets formål og som noe prosjektfremdriften kan måles opp mot.
Så, er det da sånn at man skal holde seg til prosjektplanen for enhver pris?
Det er fort gjort å tenke at, ja, det skal man, hvorfor ellers bruker vi så mye tid på god planlegging? God planlegging og en prosjektplan man har jobbet godt med øker gjerne sannsynligheten for at prosjektet går som smurt og gir et godt resultat. Jeg liker å tenke at å holde seg til planen fungerer så lenge alt går etter planen. Men dersom du har jobbet med prosjektplanlegging og -gjennomføring før vet du at det alltid vil være en viss risiko, usikkerhet og utfordringer man kan støte på underveis.
Endringsledelse, også kjent som change management, er derfor et godt kjent fenomen innenfor prosjektledernes verden. Vi har tross alt ingen forutsetninger til å kunne vite eller planlegge alt som vil dukke opp når et prosjekt gjennomføres. Vi kan oppleve å få innspill fra en interessent som viser seg å være bedre enn hva planen vår sier, og ved å gjøre anbefalte endringer vil resultatet påvirkes deretter. Teknologisk innovasjon går raskere enn noensinne, og før du vet ordet av det kan prosjektfunksjoner som fortsatt er på tegnebrettet være utdatert. Listen over slike uforutsette endringer er lang. Det er derfor viktig å ikke låse seg fast i prosjektplanen sin, den skal kun fungere som et utgangspunkt, ikke gi deg tunnelsyn. Kun fordi du har jobbet hardt og lenge med prosjektplanen, betyr ikke endringer som skjer underveis at den ikke var god nok.
Til slutt vil du se at det er planleggingen som er alt – og at å holde deg til planen for enhver pris vil i noen tilfeller gjøre så du går glipp av bedre muligheter!