Da jeg studerte, ble jeg overveldet av hvor mye forskjellig jeg måtte gjøre. I begynnelsen handlet det aller meste ikke om fagene i seg selv, men alt det organisatoriske rundt det å starte på et nytt studie i utlandet. Jeg deler derfor 5 tips du kan ta med deg videre i studiene dine.
For husk, det å fullføre en grad, er et prosjekt i seg selv!
Skrevet av Anna Torwick,
styremedlem i Young Crew
1. Snakk med medstudenter!
Har du et spørsmål så er du mest sannsynlig ikke alene. Snakk med medstudentene dine! Kanskje har de allerede løst spørsmålet du lurer på. Dette kan være alt fra studiene, eller praktisk ting. Har dere ikke svaret, så vit at alle universitet har en plass man kan spørre. Dette kan være administrasjonen, veiledere, professorer etc. Spør om hjelp!
2. Finn ut hvordan du kobler av!
Finn ut av hvordan du kan koble av, og sørg for at du tar minst en fridag i uken. Kobler du av når du leser en bok? Kobler du av når du går alene i skogen og nyter naturen og høstfargene? Kobler du av når du er med venner og har en kosekveld der man ser på filmer og lager god mat? Vi er alle forskjellige og noe som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for deg.
3. Separer studiearbeid og fritid!
Vi vet at det er utfordrende for studenter og mulighetene nødvendigvis ikke er der på grunn av situasjonen som den er nå. Men prøv å skill studietid fra fritid. Kan du sette av en spesifikk tid og sted for å studere? Kanskje du kan dra på en lesesal og bare studere der, og så holde privatlivet ditt og fritiden hjemme. Hvis du ikke har mulighet til dette og gjør alt hjemmefra – kan du separere fritid og det å studere samtidig? Har du et separat rom der du kan lese? Hvis ikke så kan du for eksempel lese på stuen eller på kjøkkenet på hybelen, og soverommet er en plass der du bare skal slappe av. Det er viktig hvis man studerer hjemme, at man også får seg frisk luft i løpet av dagen.
4. Prioriter oppgavene dine rett!
Jeg husker det var overveldende da jeg begynte å studere i London. Alt var nytt. Jeg visste ikke hvor jeg skulle kjøpe mat i nærområdet, på hvilket campus de forskjellige forelesningene var, hvem som var hvem av medstudenter, hvordan man skriver akademisk engelsk, hvordan man skriver referanser, hvordan jeg logget meg inn og fant rett materiale og hvem man kontakter for spørsmål rundt fagene. I tillegg så måtte jeg sette opp en bankkonto, registrere fastlege og sørge for at jeg hadde offisielle dokumenter klare til registrering hos Lånekassen. Jeg ville også delta i foreninger og møte nye studenter, og jeg måtte lese til eksamener og levere oppgaver og følge 35 timer med undervisning i uken. Men hvordan skulle jeg prioritere alt dette?
Tips: Lage en liste
Sett opp en liste over det som trengs og husk, ikke alt må løses i dag! Sett deg ned og se på hva som er viktigst å finne ut av og hva som haster, og prioriter deretter. Når dette er på plass, så har du en god oversikt.
Du kan bruke en matriks slik som denne (Eisenhower Matrix):
5. Ta vare på deg selv!
Dette er det viktigste punktet. Ta vare på deg selv med å gjøre det som holder deg sunn og frisk, både fysisk og psykisk. Få deg nok søvn, spis sunt, gjør noe fysisk aktivitet som passer for deg (kanskje det finnes noen sportsklubber du kan delta i) og drikk masse vann. Husk å koble av når du kan og snakk med venner og familie. Det skal også finnes personer dere kan kontakte på universitetene/høgskolene deres hvis dere synes ting er vanskelig. Ta vare på deg selv!
Vi håper dette gir dere noen verktøy til hvordan dere kan prioritere hverdagen deres og kanskje dette er noen vaner som dere kan ta med dere inn i arbeidslivet også!
Å studere og prioritere tiden riktig er også del av time management som flere arbeidsgivere lurer på hvordan du takler i praksis. Lykke til!