Har du hørt om adferdsdesign?

Vår danske søsterorganisasjone har satt dette temaet på sin dagsorden. Du kan allerede nå lese en introduksjon her:

Adfærd er også for alvor kommet på dagsordenen i forbindelse med ledelse af projekter. Årsagen er nok at projektfolket endelig er nået frem til konklusionen, at alle projekter (også) er forandringsprojekter; Ja, for hvorfor skulle man ellers vælge at gennemføre dem, hvis ikke formål og mål med projekternes leverancer var rettet mod at skabe mere ny værdi gennem forandringer? – Og det uagtet om der er tale om et nyt produkt, et nyt IT-system eller en ny organisation. Fælles for forandringer er, at de kræver ny adfærd. Det er i sagens natur mennesker, som skaber og gennemfører forandringerne og de samme mennesker, der præsterer og handler gennem deres adfærd.

Vi har faktisk særdeles gode muligheder for at påvirke eller skabe en ny adfærd – spørgsmålet og udfordringen er, hvilken adfærd vil være den rigtige for at opnå konkrete ønskede forandringer? Udfordringen vokser yderligere, når vi når frem til spørgsmålet om, hvordan vi designer den nye adfærd.

Adfærdsdesign

Disciplinen adfærdsdesign kommer ind i billedet, når vi taler om metoder til at skabe ny adfærd. I modsætning til mere klassiske former for adfærdspåvirkning, såsom markedsføring, ledelsesteori, pædagogik og politisk regulering, tager adfærdsdesign udgangspunkt i evidensdrevne metoder, som kan påvise konkrete forandringer før og efter design er implementeret.
Adfærdsdesign kan ses som et nyt stærkt værktøj til mere effektivitet i udførelsen af projektledelsesopgaven, som fx:

  • Adfærdsledelse appellerer til den pragmatiske projektleder: lær at elske den simple, enkle adfærd fremfor fordybelse i abstrakte terminologier; den enkle adfærd er konkret, transparent, let at forstå og let at tilegne sig.
  • Skab en beslutningstagende adfærd, som kan bane vejen til succes for de selvledende medarbejdere og selvledende teams.
  • I håndteringen af kompleksitet er det at kunne involvere mennesker, skabe samspil, skabe tillid, skabe samtaler særlig vigtige adfærdskompetencer.
Picture of Prosjektledelse

Prosjektledelse

Denne siden benytter cookies forbedre brukeropplevelse og sikkerhet. Les personvernerklæringen

Kontaktskjema

Fyll inn kontaktskjema, så vil vi kontakte deg. Du kan eventuelt kontakte oss på mail: post@prosjektledelse.org

Takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!